Made by Bert

Ergonomische eisen aan kantoormeubelen

Kantoormeubelen

Aan kantoormeubelen worden allerlei eisen gesteld, deze worden ergonomische eisen genoemd. Ergonomische eisen bepalen hoe lang een bureau minimaal moet zijn, hoeveel ruimte je moet hebben voor je voeten, hoe ver je beeldscherm van je af moet staan enzovoort. Kantoormeubelen van Moonenimportexport.nl voldoen aan deze eisen. Maar wat is het nut van deze eisen?

Kantoormeubelen

Door de ergonomische eisen aan kantoormeubelen kunnen werkgevers niet zomaar ergens een heel aantal bureaus bestellen alleen omdat ze er zo leuk uitzien. Werkgevers moeten bij het kiezen van hun kantoormeubelen goed opletten of deze meubelen zijn ontworpen volgens de ergonomische eisen.

Inrichting

Als zij kantoormeubelen gevonden hebben die aan die eisen voldoen, moeten zij nog uitrekenen of die ergonomische bureaus ook ergonomisch neergezet kunnen worden. Er zijn namelijk niet alleen ergonomische eisen aan de meubels, maar ook aan de ruimte en manier waarop die neergezet worden. Elk bureau heeft bijvoorbeeld een bepaalde ruimte nodig om het bureau heen. Zo moet er minimaal 90 centimeter ruimte achter de bureaustoel vrij zijn, terwijl iemand op de bureaustoel zit. Dus krap 90 centimeter met een aangeschoven bureaustoel telt niet mee. Dit zorgt ervoor dat de werknemer goed achteruit kan gaan met zijn stoel bij het opstaan.

Werkgever

Dat is niet om de werkgevers te treiteren, maar om ervoor te zorgen dat iedere werknemer op een gezonde manier zijn werk kan uitvoeren. Door de goede werkplek heeft de werkgever gezondere medewerkers waardoor hij minder kosten kwijt is aan invallers, ziekteverzuim en dergelijke. Ook loopt het arbeidsproces van het hele bedrijf soepeler als er minder vaak collega’s ziek zijn.

Werknemer

Deze ergonomische eisen aan kantoormeubelen en kantoorinrichting zijn opgesteld om de werknemers te beschermen. Door een niet-ergonomische werkplek kunnen medewerkers klachten krijgen, zoals RSI. Die klachten komen door een verkeerde zit- of stahouding, een steeds terugkerende handeling die niet op een goede manier uitgevoerd kan worden door bijvoorbeeld een verkeerde hoogte van het bureau, en ga zo maar door. De werknemer kan door een werkplek die voldoet aan de ergonomische eisen zijn werk beter uitvoeren en hij heeft minder kans op gezondheidsklachten.